Seminarieprogram - 11 FEB 2020

 
 

– förmiddag – 

08.00 – 09.00     
Frukost & registrering

Härlig frukostbuffé står uppdukad i Piazzan. Dagens konferencierer är Emma Eriksson, Landahl Advokatbyrå, och Tomas Vesterlin, Vesterlins & Co

09.00 Justitiedepartementet – på gång

Hur omsätts januariavtalet i juridisk praktik? Vad arbetas det med på regeringskansliet och vad vi kan förvänta oss i fråga om fastighetsrättsliga nyheter under det kommande året?

Erik Hällströmmer, Justitiedepartementet 

09.55 Integrativ plan- och bygglagstiftning – en förutsättning för effektiv samhällsbyggnad

Hur påverkar lagstiftningen som ansluter till plan- och bygglagen arbetet i våra samhällsbyggnadsprojekt? Och hur hanterar vi det? På senare tid har dessa blivit allt viktigare frågor. Med utgångspunkt i aktuella fall går vi igenom hur PBL samspelar, och ibland krockar, med annan lagstiftning vid främst bostadsbyggande och infrastrukturprojekt.

Johan Larsson, Sveriges Kommuner och Regioner

10.40 Bensträckare

11.00 Anläggningslagen – en kommentar

Anläggningslagen har länge varit relativt styvmoderligt behandlad i doktrinen. Det är snart slut på det. Under passet går vi igenom några av utmaningarna vid tillämpningen av anläggningslagen, bl.a. omprövningar och anläggningsbeslutens flexibilitet. Denna fråga är särskilt viktigt när bostadsutvecklingsprojekten tar nya vägar.

Emma Eriksson, Landahl Advokatbyrå och Tomas Vesterlin, Vesterlins & Co

11.50 Lunch

Vi slår oss ned för lunch i hemtrevliga Klara matsal.

 

– Eftermiddag –

12.45 Dagvatten – en akut problematik

Dagvattenfrågorna har en plats högt upp på dagordningen hos många aktörer. Detta beror inte bara på ämnets tekniska utmaningar utan också på de juridiska. Under passet reder vi ut de legala förutsättningarna att hantera dagvatten vid planering och markexploatering. Ansvarsfrågor för vatten och regn står i fokus.

Carolina Gustavsson, Landahl Advokatbyrå och Olof Graner, Vesterlins & Co

13.30 Bruksvärdessystemet och hyreslagstiftningen – under utmaning?

Under en förändrad marknad uppkommer nya lösningar med ägarlägenheter, blockhyresavtal, äldreboenden med serviceinslag samt CO-living. Hur ser kopplingen till bruksvärdessystemet och övriga hyreslagen ut? Likaså har lagstiftaren lämnat ett antal förslag som möjliggör för hyresvärden att ta ut hyrestillägg för vissa typer av service. Är bruksvärdesprincipen på väg bort?

Rune Thompsson och Cecilia Stenfalk, Landahl Advokatbyrå

14.10 Planstridigt utgångsläge?

Antalet bygglov som avslås med hänvisning till planstridigt utgångsläge har ökat kraftigt. Flera av de sökta byggloven är i till den sökta åtgärden planenliga i övrigt. Vad är det egentligen som gäller? Hindrar nya definitioner i PBF bedömningen? Vilka möjligheter har vi för att hantera planstridigheten?

Emma Eriksson, Landahl Advokatbyrå

14.50 eftermiddagsFika

15.20 Ägarlägenheter vs. Bostadsrätter

Uppdatering sedan förra årets Fastighetsrättens dag. Äntligen ser vi många fastighetsbildningar av ägarlägenheter hos Lantmäteriet! Varför då? Varför väljer man den ena upplåtelseformen före den andra? Eller är tanken att de ska kombineras?

Maria Wideroth, Landahl Advokatbyrå och Olof Graner, Vesterlins & Co

16.05 Strategiska markförvärv – har kniven blivit slö?

Flera verktyg för strategiska markförvärv ligger oanvända kvar i verktygslådan. Men något verkar vara på gång. Vi ser till verktyg och risker, politik och juridik.

Tomas Vesterlin, Vesterlins & Co

17.00    
mingel

Dryck och snittar serveras i Piazzan.


 

Kostnad för dagen är 7.400 kronor, exklusive moms
I priset ingår frukost, lunch, fika, dryck och snittar.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6,5 kvalificerade kurstimmar. Intyg skickas per mail efter genomförd utbildning.